REGIONÁLNÍ POTRAVINA

Již desátým rokem Ministerstvo zemědělství uděluje značku Regionální potravina nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé mohou v současné době vybírat z celkem 411 oceněných produktů od 325 výrobců. Značka Regionální potravina oceňuje ty nejlepší výrobky z každého kraje. Koordinátorem soutěže je pro rok 2019 v Královéhradeckém, Pardubickém, Moravskoslezském a Karlovarském kraji opět agentura Festing

V čem jsou výrobky s logem Regionální potravina na obalu výjimečné?

Kvalita, místní suroviny, tradiční receptura a výborná chuť

Zelenomodré logo Regionální potravina na obalech výrobků spotřebiteli zaručí, že produkt i suroviny použité při jeho výrobě pochází z domácí produkce. Produkt musí být vyroben na území kraje, ve kterém bylo ocenění uděleno, a ze surovin dané oblasti.

Díky krátkým distribučním cestám od výrobce ke spotřebiteli jsou tyto produkty čerstvější, mají lepší chuť i vůni. Potraviny dovezené ze zahraničí musí strávit dlouhou dobu na cestách. To neprospívá jejich čerstvosti a chuti a doprava ze vzdálených míst navíc zatěžuje životní prostředí.

Oceněné Regionální potraviny splňují ty nejpřísnější evropské i národní požadavky na kvalitu potravin. Domácí producenti jsou oproti dovozcům více vystaveni tlaku na kvalitu jak ze strany spotřebitelů, kteří jsou s nimi v bližším kontaktu, tak ze strany kontrolních inspekcí.

Výrobky oceněné značkou Regionální potravina prokazují jedinečnost v porovnání s běžnou produkcí dostupnou na trhu. Ať už se jedná o tradiční recepturu typickou pro daný kraj, originální výrobní postup nebo využití specifické regionální suroviny.

  • PARDUBICKÝ KRAJ SOUTĚŽIL O REGIONÁLNÍ POTRAVINU

Pardubice 26. června 2019 – Jubilejní soutěž o Regionální potravinu jde do finále. Předposledním krajem, kde hodnotitelská komise navrhovala vítěze letošního klání, byl Pardubický. O prestižní značku, která je zárukou kvality a poctivosti místních výrobců, se zde ucházelo celkem 116 produktů od 28 výrobců. Největší zájem byl o kategorie Masné výrobky tepelně opracované a Ostatní.

  • Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Pardubického kraje 2019 těmto výrobkům
 

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

 

Masné výrobky tepelně opracované

Vračovická lahůdková klobáska
Josef Morávek, Vračovice-Orlov

 

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

NEVYHLÁŠENO

 

Sýry včetně tvarohu

ČERSTVÝ BIO KOZÍ SÝR OCHUCENÝ - LEVANDULE
Ing. Jitka Píchová, Horní Ředice

 

Mléčné výrobky ostatní

Mléko
Diana Houdová, Spojil
(FARMA APOLENKA)

 

Pekařské výrobky včetně těstovin

Bramborový chléb s pšeničným kvasem
Mgr. Tomáš Kroulík, Třibřichy
(NAŠE DOBRÁ PEKÁRNA)

 

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

NEVYHLÁŠENO

 

Alkoholické a nealkoholické nápoje

Kujebák Malvaz 13%
Bc. Marek Mandík, Vysoké Mýto

 

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

KVĚTÁK - Aerospace F1
Vladimír Slavík, Slatina

 

Ostatní

Perníková zmrzlina se švestkovými povidly
Mgr. Monika Pavlisová, Kunětice

  • KARLOVARSKÝ KRAJ UKONČIL 10. ROČNÍK SOUTĚŽE O RP

Ostrov 27. června 2019 – Výrobky přihlášené do soutěže Regionální potravina 2019 dnes provoněly multifunkční sál VEJŠKOVKA v Ostrově, který se stal místem „zasedání“ hodnotitelské komise. Ta vybírala vítěze za daný kraj. O prestižní značku, která je zárukou kvality a poctivosti místních výrobců, se soutěží už po desáté. Letos se zde ucházelo celkem 76 produktů od 18 výrobců. 

  • Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Karlovarského kraje 2019 těmto výrobkům:

     

    Kategorie:

    Výrobek a výrobce:

     

    Masné výrobky tepelně opracované

    PIKANTNÍ KLOBÁSA SE SÝREM
    Karlovarské uzeniny s.r.o.

     

    Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

    VEPŘOVKA
    Roman Krčma, Karlovy Vary

     

    Sýry včetně tvarohu

    Triangl - čerstvý sýr s pažitkou
    STATEK BOR ZEOS, spol. s r.o.

     

    Mléčné výrobky ostatní

    KEFÍR
    Jiří Sýkora, Velká Hleďsebe

     

    Pekařské výrobky včetně těstovin

    MAKOVEC
    Eva Veselá, Otročín

     

    Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

    Karlovarský věneček
    Cukrárna ONDRA s.r.o.

     

    Alkoholické a nealkoholické nápoje

    KYNŠPERSKÝ ZAJÍC 12% MEDOVÝ LEŽÁK
    Kynšperský pivovar s.r.o.

     

    Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

    Žlutické sušené VIŠNĚ
    REGENT PLUS Žlutice s.r.o.

     

    Ostatní

    BIO MED KVĚTOVÝ
    Ing. Dušan Michálek, Kyselka

  • V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI SE SOUTĚŽILO O REGIONÁLNÍ POTRAVINU 

    Hradec Králové 16. května 2019 – Královéhradecký kraj má navrženy nové vítěze soutěže o Regionální potravinu 2019. Hodnotitelská komise zde vybírala nejlepší regionální zemědělské a potravinářské výrobky, které jsou zárukou kvality a poctivosti místních výrobců. O soutěž, která letos běží už desátým rokem, je každoročně velký zájem. Celkem se za daný kraj přihlásilo 31 výrobců se 108 produkty. Největší zájem byl o kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje.

  • Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Královéhradeckého kraje 2019 těmto výrobkům:

     

    Kategorie:

    Výrobek a výrobce:

     

    Masné výrobky tepelně opracované

    Staročeská uzená kýta
    ZEPO Bohuslavice, a.s.

     

    Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

    Vepřové maso ve vlastní šťávě
    ZEPO Bohuslavice, a.s.

     

    Sýry včetně tvarohu

    POPELÁK
    Bc. Lenka Lacinová, Úhlejov (FARMA POD ZVIČINOU)

     

    Mléčné výrobky ostatní

    MIŠUTKA RAKYTNÍK
    František Kejklíček, Hradec Králové - Plotiště nad Labem

     

    Pekařské výrobky včetně těstovin

    Žitný chléb s dýní
    Luníček s.r.o.

     

    Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

    Mrkváček
    Nožička s.r.o.

     

    Alkoholické a nealkoholické nápoje

    RAMPUŠÁK NEFILTROVANÉ PIVO 12% SVĚTLÝ LEŽÁK
    Staročeský pivovárek, s.r.o.

     

    Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

    Jablko Topaz
    Zemědělské družstvo Dolany

     

    Ostatní

    Pstruh filet uzený - ručně filetovaný
    Jan Kolowrat - Krakowský, Rychnov nad Kněžnou

  • V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI SE SOUTĚŽILO O REGIONÁLNÍ POTRAVINU

    Ostrava 23. května 2019 – Moravskoslezský kraj má navrženy nové vítěze soutěže o Regionální potravinu 2019. Hodnotitelská komise zde vybírala nejlepší regionální zemědělské a potravinářské výrobky, které jsou zárukou kvality a poctivosti místních výrobců. O soutěž, která letos běží už desátým rokem, je každoročně velký zájem. Celkem se za daný kraj přihlásilo 29 výrobců s 98 produkty. Největší zájem byl o kategorii Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě.

  • Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje 2019 těmto výrobkům:

     

    Kategorie:

    Výrobek a výrobce:

     

    Masné výrobky tepelně opracované

    Uzený bůček speciál
    MACHAČ - MALOKAPACITNÍ JATKA s.r.o.

     

    Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

    Nevyhlášeno

     

    Sýry včetně tvarohu

    HLAVNICKÝ TVAROH Z FARMY
    Zemědělské a obchodní družstvo Hlavnice

     

    Mléčné výrobky ostatní

    BIO Kozí jogurtové mléko
    Vítkovská zemědělská s.r.o.

     

    Pekařské výrobky včetně těstovin

    Trvanlivé tyčinky CIBULOVÉ
    HAVLÍK OPAL spol. s r.o.

     

    Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

    Větrník s čokoládovou polevou-bez lepku
    Labumix s.r.o.

     

    Alkoholické a nealkoholické nápoje

    SKŘEČOŇSKÝ ŽABÁK 11 pivo světlý ležák
    SKŘEČOŇSKÝ ŽABÁK s.r.o.

     

    Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

    Zelí s jablky a křenem
    Jaroslava Fojtíková, Havířov

     

    Ostatní

    Libavský MED KVĚTOVÝ
    Dalibor Vranik, Budišov n/B